براساس آخرین خبری که سخنگوی دولت اعلام کرده، قرار است که امروز جلسات فوقالعاده دولت برای جمعبندی اصلاح لایحه بودجه برگزار شود. علی بهادریجهرمی در توییتی نوشت: پس از بررسی تفصیلی بودجه در کمیسیون خاص، هیئت دولت در هفته گذشته، در سه نوبت صبح، ظهر و شب، ۸ جلسه فوقالعاده برای بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۲ برگزار کرد و متن نهایی اصلاحات در اختیار اعضا قرار گرفت.
اما در حالی باید پانزدهم آذرماه لایحه بودجه ۱۴۰۲ به مجلس میرفت که رئیس سازمان برنامه و بودجه چهارم آذرماه در مورد تحویل بودجه ۱۴۰۲ به مجلس اعلام کرد: اول آبان باید بودجه شرکتها را تحویل میدادیم که این کار انجام شد. تبصرهها هم اخیرا به دولت تحویل داده شد که دستگاهها کارشان را شروع کنند.
البته به گفته مسعود میرکاظمی، همزمان کار بر روی برنامه بودجه هم انجام میشود و امیداوریم تا آخر آذر آن را نیز تحویل مجلس دهیم.
اما در واکنش به این اظهارنظر رئیس سازمان برنامه و بودجه، حجتالاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس نهم آذرماه در تذکر شفاهی در مجلس گفت که اگر دولت در موعد مقرر لایحه را به مجلس ندهد، باید لایحه سه دوازدهم ارائه کند.
اگرچه در همان زمان رئیس مجلس در پاسخ به تذکر سلیمی عنوان کرد: از آنجایی که امسال سال پایانی برنامه ششم است و بر اساس آییننامه، لایحه برنامه بر بودجه تقدم دارد، ابتدا باید برنامه هفتم تصویب شود و سپس براساس آن بودجه ۱۴۰۲ تصویب شود.
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی هم متذکر شد: دولت برای اینکه بتواند برنامه هفتم توسعه را به صورت جامع به مجلس ارائه کند، نیازمند زمان بیشتری است و اگر مجلس اصرار کند تا دولت زودتر برنامه هفتم را ارائه کند، از کیفیت لازم برخوردار نخواهد بود.
وی تاکید کرد: اکنون شرایط کشور به گونهای نیست که بتوانیم بودجهای دوسوم تصویب کنیم. پیشنهاد میکنم دولت لایحه بودجه را در موعد مقرر ارائه کند، برنامه ششم نیز یک سال تمدید شود. اما قالیباف در واکنش به این پیشنهاد گفت: نمیتوانیم خلاف قانون عمل کنیم. در جلسه سران قوا نیز این موضوع بحث شده است.
با این حال، حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در نیمه آذرماه اعلام کرد: امسال تصویب بودجه دو مرحلهای خواهد بود. یعنی ابتدا کلیات و احکام را مصوب میکنیم و برای دولت میفرستیم تا دولت بر اساس آن جداول بودجه را به مجلس بفرستد.
او اضافه کرد: دولت یک ماه فرصت میخواهد تا برنامه توسعه را آماده کند.
حاجیبابایی متذکر شد: تا دولت جداول بودجه را به مجلس بفرستد، ما برنامه توسعه را پیگیری خواهیم کرد و در حین اینکه برنامه را پیگیری میکنم، به جداول هم پرداخته میشود. بنابراین احتمالا دیگر شاهد بودجه چند دوازدهم نباشیم.
اما از درون لایحه بودجه سال آینده تاکنون چه گزارشها و اعداد و ارقامی به بیرون درز کرده است؟ وزیر اقتصاد در همین رابطه در روزهای گذشته اعلام کرد: با توجه به اینکه جلسه پایانی دولت برای جمعبندی لایحه بودجه در روز شنبه و یکشنبه برگزار میشود، جزییات آماری درآمدی و هزینههای پیشبینی شده در بودجه سال آینده بعد از آن اطلاعرسانی میشود. برخی گزارشهای غیررسمی از ارقام پیشنهادی در لایحه بودجه ۱۴۰۲ نشان میدهد که براساس جمعبندی سازمان برنامه و بودجه، میزان صادرات نفتخام و میعانات در لایحه بودجه سال بعد حدود ۱.۲ میلیون بشکه در روز تعیین شده است.
همچنین قیمت هر بشکه نفت ایران ۸۶ دلار در لایحه بودجه ۱۴۰۲ پیشنهاد شده و نرخ محاسباتی ارز حاصل از صادرات نفت در بودجه نیز بر مبنای نرخ سامانه معاملات الکترونیک یا (ایتیاس) خواهد بود.
از طرف دیگر، میزان بودجه عمرانی (تملک داراییهای سرمایهای) لحاظ شده در پیشنویس لایحه بودجه ۱۴۰۲ حدود ۲۸۰ هزار میلیارد تومان پیشنهاد شده است.
حقوق کارکنان و بازنشستگان چقدر بالا میرود؟
در این میان، با وجود اینکه در خبرهای غیررسمی، از احتمال افزایش حدود ۲۰ درصدی حقوق کارکنان و بازنشستگان دولت سخن به میان آمده، اما براساس اعلام رئیسجمهور، افزایش حقوق و پرداخت حقوق کارکنان دولت از سال آینده براساس بهرهوری و میزان کارکرد آنها صورت میگیرد.